suve usne

Pretvorite suve usne u savršeno negovane!

Suve usne su česta pojava i kod žena. Na njih utiče niz faktora, koji mogu vrlo lako da se reše uz pomoć naših saveta koji vam nudimo.

Dobro nam je poznat osećaj suvih usana. Nekada su naše usne samo dehidrirane, a nekada su jako ispucale. Ovde nastaje problem, jer pored toga što su usne suve i izazivaju nam neprijatan osećaj, znaju da izazovu i bol jer kod ispucalih usana koža je oštećena.

Da li vam je poznat osećaj kada se spremate za izlazak, imate na licu besprekornu šminku, zadovoljne ste, a onda stignete do karmina i shvatite da, šta god uradile, ne možete da prekrijete ispucale usne? 

Karmin se uvlači u pukotine i vaše ispucale i suve usne još više dolaze do izražaja. Većina žena i devojaka se našla bezbroj puta u ovakvoj situaciji. 

Da vam se ovo neprijatno iskustvo ne bi više ponavljalo, pročitajte naš tekst do kraja i otkrijte kako da se rešite suvih i ispucalih usana. Neka vaše usne budu lepe, hidrirane i negovane. A to ćete, verujemo, postići sa nekim od savetima.

A svakako jedan od prvih saveta jeste dobar balzam za usne, i to ne bilo koji. Pažljivo birajte sastojke koji se nalaze u balzamu, jer od njih zavisi i dejstvo balzama. Preporuka je da to budu biljni sastojci, čak prednost je što možete naći i one balzame koji uvećavaju usne. Dakle proizvod 2 u 1. Baš jedan takav, po iskustvima devojaka koje su bile njime prezadovoljne jeste LIPOLEA balzam za usne. Više pogledajte na linku: https://lipolea.com/

A sada, saznajte koji to još saveti oko nege usana mogu vam pomoći. i koji je uzrok suvih usana.

Suve usne: uzrok

Naše usne ne sadrže lojne žlezde, kao drugi delovi kože. To znači da su usne podložnije isušivanju i oštećenju. Pitate se koji su to uzroci koji utiču direktno na kožu usana? Otkrićemo vam ih!

Uzroci koji utiču na naše usne su:

 • Sunce
 • Vetar
 • Dehidratacija 
 • Često lizanje usana
 • Nedostatak vitamina
 • Korišćenje neadekvatnog balzama za usne
 • Korišćenje zaštitne maske 
 • Kontaktni dermatitis

Sunce kao uzrok

U letnjim danima sunce zna biti naš prijatelj, jer je ono najprirodniji izvor vitamina D za naš organizam. Ali, šta se dešava ako ne zaštitite svoju kožu i usne od štetnog UV zračenja?

Dolazi do isušivanja kože usana i njenog oštećenja. Vrlo je važno da tokom izlaganja suncu uvek zaštitite svoje usne nekim balzamom koji u sebi sadrži zaštitni faktor. 

Balzam za usne sa zaštitnim faktorom će vam ujedno dati i potrebnu hidrataciju. Preporuka dermatologa je da uvek birate prirodne balzame za usne sa prirodnim komponentama.

Ovakvi balzami vam neće izazvati iritacije. 

Savet plus: Uključite prirodne balzame u svoju svakodnevnu negu, tako vas sunce nikada neće zateći nespremne, a usne će vam uvek biti hidrirane i zaštićene.

Vetar kao uzrok usvih usana

U hladnim i vetrovitim danima, izlaženje napolju može predstavljati pravi izazov.

A evo i zašto!!!

Vetar vam može dodatno osušiti usne i izvući skoro svu vlažnost iz njih. Imajte na umu da je vetar podjednako štetan za usne koliko i sunce. Vetar vam takođe može izazvati iritaciju i pucanje usana. 

U ovakvim uslovima najbolje bi bilo da zaštitite svoje usne. Ako nemate balzam pri ruci, pre izlaska iz kuće nanesite na usne kokosovo ulje, ili čak maslinovo ulje. Ova ulja će vam omekšati kožu usana i zaštiti od pucanja. Ali, imajte na umu da ovo nikako nije zamena za balzam. Balzam ipak sadrži adekvatne supstance i štiti vaše usne na pravi način.

Nanošenje ulja može da vam posluži isključivo kao alternativa u datom trenutku. Obezbedite sebi jedan dobar, kvalitetan i prirodan balzam koji će vam u svakom trenutku biti pri ruci.

Dehidratacija

Pravilna hidratacija je ključna za zdravu i lepu kožu. Isto pravilo važi i za usne. Ako želite da imate pune, jedre i glatke usne, potrebno je da obratite pažnju na dnevni unos vode u organizam. 

Kada dođe do dehidratacije, prvi znak se vidi upravo na usnama, jer je koža usana najtanja. Preporučeni dnevni unos vode u organizam je 2 litra, ukoliko imate 50- 60 kg, 2.5 l ako imate između 70- 80 kg, i 3 l dnevno, ako imate preko 85 kg. Ukoliko se pridržavate ovih vrednosti, vaša koža će biti hidrirana, zdrava, blistava i mekana. I pored toga, ne zaboravite na negu usana.

Ako su vam usne zdrave jako je poželjno uraditi piling usana bar jednom nedeljno, kako bi se skinule mrtve naslage kože. Nakon toga nanesite svoj omiljeni balzam za usne.

Dovoljno je balzam naneti 1- 2 puta u toku dana. Nemojte preterivati sa nanošenjem jer možete izazvati kontra efekat, da vam usne budu previše suve kada ne nanesete balzam. 

Napomena: piling radite isključivo na zdrvoj koži usana, nikako na ispucalim i oštećenim usnama, jer može doći do dodatne iritacije i pogoršanja stanja.

suve ispucale usne

Često lizanje usana

Mnogi od nas imaju neke ružne navike i jako se teško oslobađaju istih. Jedna od ružnih i definitivno štetnih navika po naše usne, jeste lizanje usana. Kada non stop ližete usne može doći do njihovog pucanja. Pljuvačka deluje na usne tako što ih isušuje, vlaga iz usana isparava i dobijate suve usne. 

Ukoliko želite lepe i zdrave usne, pokušajte da se odviknete od lizanja usana. Nakon kratkog vremena ćete osetiti poboljšanje. Na ogledalu ćete primetiti lepše i punije usne, jedre i ponovo hidrirane.

Suve usne- nedostatak vitamina

Nedostatak određenih vitamina, kao što su cink i vitamin B, mogu dovesti do ljuštenja, crvenila i iritacije usana. Cink i vitamin B su neophodni za zdravu kožu. Takođe pomažu u zarastanju rana. Ovo su neophodni vitamini za našu kožu. Nedostatak ovih vitamina može dovesti do suvih usana. 

Naročito vitamin B12 može dovesti do suvih, ispucalih usana i otežati njihovo zarastanje. Telo prirodno ne proizvodi ni cink ni vitamin B, što znači da izvor ovih vitamina morate potražiti u određenim namirnicama.

Hrana bogata vitaminom B je: riba, banane, piletina, spanać, brokoli, avokado, jaja. Namirnice bogate cinkom su: pečurke, spanać, pasulj, jogurt i kefir.

Potrudite se da unosite svakodnevno neku od ovih namirnica kako biste poboljšali vaše zdravlje i dobili zdravu kožu usana i celog tela.

Korišćenje neadekvatnog balzama za usne

Na šta konkretno mislimo kada kažemo neadekvatan balzam? Mislimo upravo na to da neki balzami sadrže u sebi parabene, veštačke mirise i boje, koji znaju jako često da izazovu iritaciju.

I dok vi mislite da štitite svoje usne, dešava se upravo suprotno. Usne vam bivaju iziritirane i isušene zbog netolerancije na ovakve sastojke u proizvodu. Zato se preporučuje balzam sa prirodnim sastojcima, kao što su biljna ulja, pčelinji vosak, cink, hijaluronska kiselina i druge prirodne supstance koje vam ne mogu izazvati iritaciju. Ovakvi sastojci u balzamu štite vaše usne na najprirodniji način. Uvek čitajte deklaraciju pre kupovine.

Po mogućstvu neka ovakav prirodni balzam sadrži i zaštitni faktor. Na ovaj način ćete imati kompletnu zaštitu za svoje usne.

Ako želite dobru negu svojih usana, uz to i veće usne, onda je LIPOLEA balzam za vas. Nežan je, lako se nanosi i dejstvo je trenutno.

Svoj LIPOLEA balzam za VEĆE USNE naručite odmah danas. Po ceni dva, treći dobijate GRATIS.

» PROMO CENA «
Srbija:

1890 RSD

Crna Gora:

18 EUR

BiH:

37 KM

Popunite formu Vašim podacima i Vaš proizvod će stići na vašu adresu za 1 do 4 radna dana.

Polja označena * su obavezna

Odaberite količinu koju naručujete:

Korišćenje zaštitne maske

Usled novonastale situacije sa kovidom, svakodnevna upotreba maski nam je neophodna. Maske imaju tendenciju da stvore vlagu na usnama prilikom nošenja u zatvorenom prostoru.

Ali, kada izađete napolje i skinete masku, vlažne usne su izložene spoljnim faktorima i dolazi do isušivanja i pucanja usana. Zbog toga je jako bitno da pre stavljanja maske nanesete balzam kako biste napravili zaštitni sloj na usnama.

Kontaktni dermatitis

Osim dehidratacije, drugi najčešći uzrok suvih usana je iritacija od proizvoda kao što su pasta za zube, mirisi, metali, određena hrana poput cimeta. Ovakva iritacija izaziva kontaktni dermatitis.

Kontaktni dermatitis se još naziva i alergijski heilitis. Ova reakcija se može javiti kada alergen ili iritant dođe u kontakt sa usnama. Preporučuje se, da isključite sve potencijalne iritante i alergente dok ne utvrdite koji od njih vam izaziva alergiju. Kada isključite sve alergene na koje sumnjate, svakog dana uvodite po jedan od njih, dok ne otkrijete koji je u pitanju. Najbolje je da se u ovakvim slučajevima posavetujete sa svojim lekarom.

Suve usne: simptomi

Suve usne su uobičajeno stanje koje se javlja kod većine ljudi.

Prvi simptom suvoće usana je veoma vidljiv, ali ovo su ostali simptomi:

 • Neprijatno zatezanje kože
 • Gruba koža na usnama.
 • Naborana koža
 • Usne bez volumena

Ovi simptomi nisu ozbiljni, javljaju se svakodnevno na usnama. Vrlo lako mogu da se reše upotrebom balzama za usne i unosom dovoljne količine tečnosti. Naučite da svakodnevno koristite balzam kako biste ih hidrirali i štitili od spoljnih faktora.

Kod suvih usana oseća se samo neprijatnost jer je koža dehidrirana. Koža nije glatka i nema volumena upravo zbog nedostatka vlage u epidermu. Prirodni balzam za usne će vam vratiti mekoću, sjaj, jedre i zdrave usne. 

Savetuje se ako vam je koža gruba, ali bez pukotina, da odradite piling usana jednom nedeljno. To možete uraditi kupljenim pilingom koji je namenjen za usne, ili sami napravite kod kuće tako što ćete pomešati jednu kašiku meda sa kašikom šećera, ili kašiku šećera pomešati sa kašikom maslinovog ili kokosovog ulja.

Piling usana neka traje oko 1 minut, zatim isperite usne mlakom vodom. Nakon toga nanesite balzam na usne.

Suve ispucale usne

Suve i ispucale usne znaju biti jako bolne. Neki ljudi mogu razviti teži oblik ispucalih usana koji se naziva heilitis. Heilitis može biti uzrokovan infekcijom, koju karakteriše ispucala koža na uglovima usana.

Simptomi suvih i ispucalih usana su:

 • Suvoća
 • Ljuštenje
 • Pukotine
 • Rane
 • Krvarenje

Uglavnom suve usne možete tretirati uobičajenim tretmanima i preventivnim merama. Nabavite balzam za ispucale usne. Ovakva vrsta balzama je namenjena baš za ispucale usne. Potrudite se da pijete više tečnosti. Dok su vam usne ispucale i bolne potrudite se da ne stavljate nikakve karmine niti sjajeve za usne, sem balzama. 

Ukoliko su vam usne i dalje suve i ispucale, trebalo bi da razmislite o tome da zakažete pregled kod dermatologa. 

Suve usne i peckanje

Pored suvih usana, mogu se razviti dodatne komplikacije kao što su ispucale usne koje krvare,ali i peckanje koje se javlja na koži izvan linije usana. Ovo stanje prate još i bol, svrab i crvenilo. Ovo je najneprijatniji oblik oštećenja usana. Može biti izazvan različitim faktorima, ali uglavnom je izazvan bakterijama i alergenima koji dospevajuu na usnama. Ovo stanje je takođe jedan od oblika heilitisa.

I u ovom slučaju preporuka je pravilna hidratacija, ispijanje preporučene količine vode, izbegavanje alergena i iritanata, nanošenje balzama.

U ovakvim slučajevima balzam nanosite na dva sata. Slobodno mažite i liniju preko usana kako biste olakšali svrab i peckanje, jer je u tom delu koža suva, iziritirana i može se desiti da se peruta.

Ukoliko suve usne i peckanje ne prođu, obavezno se obratite dermatologu za savet i adekvatno lečenje.

Suve usne u trudnoći

Da li ste čule da usne postaju suve u trudnoći? Da li je to mit ili istina, i kakve veze imaju usne sa trudnoćom? 

Objasnićemo vam!

Trudnoća utiče na svaki deo tela, pa tako i na usne. U trudnoći telo ima tendenciju da zadržava višak tečnosti, pa tako površinski delovi tela, kao što su koža i usne, ostaju bez dovoljno vlage. Postaju suve. Tako su suve usne tokom trudnoće uobičajeni problem trudnica.

Da biste pomogle svojim usnama u trudnoći, izaberite balzam od prirodnih sastojaka, jer je poznato da trudnice moraju maksimalno izbegavati bilo kakvu vrstu hemikalija. 

suve usne uzrok

Kako se rešiti suvih usana?

Gotovo da ne postoji osoba koja nekada nije imala problem sa suvim usnama. Kada imate suve usne, pokušajte na prvom mestu da koristite dobar balzam za usne, a jedan takav je i LIPOLEA.

Balzam za usne je neophodan korak u nezi vaših usana. Balzam za suve usne, po preporuci dermatologa treba da bude prirodan, sastavljen od prirodnih sastojaka. 

Najvažniji sastojci koji će dati vlagu i hidrataciju vašim usnama su pčelinji vosak, šea puter, kokosovo ulje, maslinovo ulje, ulje semenki grožđa. Nije obavezno da jedan balzam ima sve ove komponente u svom sastavu, ali je poželjno da ima neke od ovih. Takođe je bitno da ima zaštitni faktor 15

Danas je vrlo lako pronaći odgovarajući balzam jer ih proizvođači nude u neverovatnom broju.

Postoje i oni praktični balzami koji spajaju lepo i korisno, pa tako postoje prirodni balzam u boji, balzam za punije usne i mnogi drugi.

Ako želite da spojite lepo i korisno, možete probati prirodni balzam za punije usne. On će u isto vreme negovati vaše usne, dati im potrebnu hidrataciju i mekoću, i daće vam volumen. Nama to zvuči sjajno. 

Korisnici su izdvojili Lipolea balzam, kao jedan od najboljih balzama za punije usne.

Lipolea balzam je sačinjen od posebno biranih prirodnih sastojaka, sa hijaluronskom kiselinom i specijalnom formulom koja hladi vaše usne i daje im volumen u trenutku.

Ako želite da pročitate više o Lipolea balzamu, i da ga naručite, možete to učiniti na sledećem linku https://lipolea.com/. Osim balzama sledite sledeće korake kako biste olakšali sebi i rešili problem u što kraćem vremenskom periodu:

 • Pijte dosta vode kako biste hidrirali telo i kožu
 • Izbegavajte vetar, sunce i vlažno vreme
 • Ako morate da izađete po vetru, obavzno prekrijte usta šalom ili maramom
 • Koristite ovlaživač vazduha u kući, naročito zimi jer grejna tela isušuju vazduh
 • Izbegavajte začinjenu i ljutu hranu koja može delovati kao iritant za vaše usne
 • Potrudite se da ne ližete usne
 • Pronađite sebi odgovarajući balzam

Na kraju želimo da vam kažemo da uvek postoji rešenje za svaki problem, samo ga treba pronaći. Obično je rešenje tu negde iza ćoška, a mi smo tu da vam pomognemo tako što to rešenje uvek pronađemo za vas.

Posle naših saveta možete da se opustite, krenete sa negom i uživate u svojim lepim usnama.